Het verhaal van theaterkijker Dora

10-05-2021

Theaterkijkers. We kennen ze in alle soorten en maten. Waar de één let op het spel van de acteurs, focust de ander zich op het verhaal en kijkt een derde liever naar de kostuums en het decor. En na de voorstelling valt alles als een puzzel in elkaar tijdens het nagesprek. Of juist niet! Er ontstaat discussie. Dát maakt Theaterkijker zijn zo leuk: het is altijd weer anders.

"Ondanks mijn studentenbudget kon ik toch naar het theater!’’


Benieuwd of Theaterkijker zijn iets voor je is? Lees het verhaal van Dora (21),  één van onze oud-Theaterkijkers.

‘’Een vriendin stuurde de oproep van Cultura, waarin ze op zoek waren naar Theaterkijkers, door en ik was direct enthousiast. ‘Dit is echt iets voor ons’, appte ik haar terug. We zaten samen in de kunst & cultuur-klas, hielden veel van theater, maar ons (studenten)budget liet het helaas niet toe om naar het theater te gaan. Dit was onze kans om samen voorstellingen te bezoeken, het theater te leren kennen en er écht mee bezig te gaan. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Integendeel.’’

Verrast worden

Het leukste aan Theaterkijker zijn vindt Dora vooral het telkens opnieuw verrast worden. ‘’Elke theatervoorstelling heeft iets onverwachts, dat blijft mij bij. De mooiste herinnering heb ik aan de voorstelling Hehobros, dat was geweldig, het zat heel goed in elkaar. Na het stuk hadden we een nagesprek met de acteurs in de kleedkamer, dit maakte de avond extra speciaal.’’

Leren

Naast dat je totaal andere voorstellingen ziet dan je normaal gesproken naartoe gaat, leer je veel van het theaterkijken zelf. Dora: ‘’Ik doe een opleiding tot kunstdocent, Theaterkijker zijn hielp mij de basis nog beter te begrijpen. Door achter de schermen te kijken en met andere Theaterkijkers in gesprek te gaan, leer je altijd weer iets nieuws. En het blijft gewoon speciaal om backstage te mogen gaan.’’

Andere kijk

Nu Dora Theaterkijker is geweest, kijkt ze anders naar theater. ‘’Theater is toegankelijker dan je denkt. Eerst ging ik niet naar theater omdat ik als student de financiële middelen niet had. Nu denk ik alleen maar: ‘Ik wil weer, zodra het kan!’ Daarnaast houd ik van de intieme sfeer van een kleiner theater, zoals Cultura.’’

Inspiratie

Wat Dora tegen toekomstige Theaterkijkers wil zeggen? ‘’Gewoon doen! Ik dacht ook- ‘Wat heb ik bij te dragen?’- maar je wordt geïnspireerd door de groep, je haalt er altijd wel iets uit. En durf een eigen draai te geven aan de reviews die je schrijft. Het is gewoon iets moois waarvan je altijd kan zeggen dat je het gedaan hebt. Oja, en bewaar je aantekeningen goed: deze zijn later altijd nog leuk om door te lezen!’’

Ook Theaterkijker worden? Vertel ons waarom jij onze Theaterkijker bent en stuur jouw motivatie voor dinsdag 7 september 2021 naar theater@cultura-ede.nl.