Het verhaal van Theaterkijker Zoë

10-05-2021
2 minuten

Theaterkijkers. We kennen ze in alle soorten en maten. Waar de één let op het spel van de acteurs, focust de ander zich op het verhaal en kijkt een derde liever naar de kostuums en het decor. En na de voorstelling valt alles als een puzzel in elkaar tijdens het nagesprek. Of juist niet! Er ontstaat discussie. Dát maakt Theaterkijker zijn zo leuk: het is altijd weer anders.

"Theaterkijker worden? Dat moet je gewoon doen!’’


"Of ik Theaterkijker worden aanbeveel? Echt wel! Jongeren hebben misschien niet snel iets met theater, maar het brengt hele andere dingen met zich mee dan je in eerste instantie denkt. Ook de meningen van anderen maken het heel interessant. Dus eigenlijk zeg ik: dit moét je gewoon doen!’’

Aldus Zoë, één van onze oud-Theaterkijkers. En er is meer. Lees dus snel verder, en wie weet zit jij binnenkort ook in ons publiek!

Passie voor theater

Een passie voor theater heeft ze altijd al gehad. Zoë: ‘’Van kleins af aan ging ik al veel naar het theater met mijn moeder én stond ik zelf op het podium. Dus toen dit voorbij kwam, wist ik direct dat het iets voor mij was.’’ Ze voegt er lachend aan toe: ‘’Veel naar theater gaan en mijn mening geven, dat kan ik namelijk wel.’’

One man show

Als Theaterkijker werd ze vaak verrast. ‘’Ik ging naar hele andere stukken dan ik normaal zou gaan. Bijvoorbeeld solo-optredens: hier zou ik anders nooit voor kiezen, omdat ik altijd dacht dat dit saai was. Nu was het gratis, dus waarom zou ik het dan niet proberen? En het heeft me verrast: het is juist hartstikke gaaf dat 1 persoon een hele voorstelling neerzet!’’

Ander perspectief

Ook de nagesprekken zijn Zoë bijgebleven. ‘’De andere Theaterkijkers waren hele leuke mensen en de nagesprekken vond ik altijd heel bijzonder. Je kijkt naar theater met je eigen gevoel en geeft een eigen interpretatie aan een stuk. Door het er met anderen over te hebben, kan dat perspectief veranderen. Je gaat nieuwe dingen zien. Dat vind ik er mooi aan.’’

Nieuwe blik

‘’Ik vind dat Cultura dit goed doet. Het is hartstikke leuk, je leert nieuwe mensen kennen, je blik op theater verandert . Ik hoop echt dat meer jongeren hier aan mee willen doen!’’

Ook Theaterkijker worden? Vertel ons waarom jij onze Theaterkijker bent voor dinsdag 7 september 2021. Stuur je motivatie naar theater@cultura-ede.nl.