Koffiedrinken met | Gerry Poelert

27-08-2021
4 minuten

Het is maandagmiddag, 15.00 uur. We drinken koffie met Gerry Poelert, bestuurder/directrice van Cultura. We hebben we het over Cultura, over haar visie én toekomstplannen. En, niet geheel onbelangrijk: over hoe het komende seizoen eruit gaat zien. Benieuwd? Lees mee!

‘’Mijn loyaliteit ligt op de vloer, bij de medewerkers. Daar ben ik het liefst.’’


Van verslavingszorg naar de culturele sector

Gerry, je bent al 10 jaar bestuurder/directrice van Cultura. Altijd al deze ambities gehad? Gerry: ‘’Nee zeker niet! Ik heb heel lang de kunstacademie willen doen. Dit was ook de uitkomst van een beroepentest die na mijn school werd afgenomen. Helaas geloofde mijn vader hier niet in, hij vond dat ik juf moest worden. Eén ding wist ik zeker: ik word géén juf. Uiteindelijk ben ik in de verslavingszorg terecht gekomen en toen dat ook niets voor mij bleek te zijn, ben ik gaan werken als vrijwilliger in de bibliotheek.’’ ‘’Ik vond het verschrikkelijk, maar ik wilde nadenken over wat mijn vervolgstappen zouden zijn. De hiërarchie die er heerste, de stilte, de boeken…het was niets voor mij.’’

Liefde voor de medewerkers

En toch ben je gebleven, anders zat je hier niet. Gerry:‘ ’Ik heb zelfs de bibliotheekopleiding gedaan, omdat ik de mensen wilde leren begrijpen. Daar vond ik gelijk iets van, zo waren een aantal processen absoluut niet efficiënt ingericht. Ik vond dat dit anders kon, en toen ik uiteindelijk manager van de bibliotheek werd, kón ik het ook echt anders doen.’’ ‘’Ja, dat had ik al helemaal nooit gedacht. De kunstacademie zat nog altijd in mijn hoofd. Maar toen de huidige bestuurder vertrok, hebben de medewerkers gevraagd of ik de nieuwe bestuurder mocht worden. Daar ligt ook mijn loyaliteit: op de vloer, bij de medewerkers. Daar ben ik het liefst. Dus toen bleek dat zij het zo voor zich zagen, kon ik bijna niet weigeren…’’

‘’Iedereen binnen Cultura is anders en die diversiteit is nodig om verder te komen’’


Vernieuwing door diversiteit

Hoe zou jij onze medewerkersclub omschrijven? ‘’Iedereen binnen Cultura is anders en die diversiteit is nodig om verder te komen. Bij elke vacature zoeken we ook bewust naar iemand die ons iets nieuws brengt. Samenwerken is binnen onze sector heel belangrijk. Het maakt niet uit op welke afdeling je zit en wat je doet, als je maar de moeite neemt om elkaars werk te snappen. Pas dan kunnen er echt stappen gezet worden. Iets wat juist ook de afgelopen periode weer duidelijk werd.’’

Experimenteren en groeien

Mooi bruggetje, want hoewel we het niet per se over corona willen hebben, ontkomen we niet aan het onderwerp. Gerry: ‘’Het is makkelijk om corona overal de schuld van te geven, dit deed ik in het begin van de crisis ook. Maar nu ik terugdenk, vind ik dit eigenlijk een hele mooie tijd. Corona is helemaal niet het probleem: het heeft alleen alle onderliggende kwesties versneld aan het licht gebracht. Het liet zien hoé kwetsbaar wij als organisatie zijn, o.a. door ons alleen te richten op het bieden van fysieke belevingen. Ineens werden we gedwongen om te gaan experimenteren, om een andere richting op te denken. En nu is het de uitdaging om te blijven ontwikkelen. Met een groepje maken we een transitieplan. Daar krijg ik energie van!’’

‘’Ik besefte niet dat ik last had van een dicht theater. Totdat ik de trap bij Cultura afliep en ik het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet hoorde repeteren. De muziek klonk en ik begon spontaan te huilen. Toen pas wist ik: wat heb ik dit gemist!’’


Als vanouds

Nu we weer open zijn, voelt alles weer als vanouds? Gerry denkt even na, en zegt dan: ‘’Enerzijds wel. Als je er eenmaal bent, bijvoorbeeld als je in het theater zit, het ruikt, ervaart en ziet, voelt het weer helemaal vertrouwd. Maar de drempel om te gaan, is groter. Ik besefte niet dat ik last had van een dicht theater, totdat ik de trap in Cultura afliep en het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet hoorde repeteren. De muziek klonk en ik begon spontaan te huilen. Toen pas wist ik: wat heb ik dit gemist! Ik hoop dat de drempel voor onze bezoekers niet te groot is geworden en dat ze snel weer vertrouwd raken met theater en cultuur.’’

Komend seizoen

Hoe gaat komend seizoen er volgens jou uitzien? ‘’Natuurlijk hoop ik dat we weer los kunnen gaan, maar we moeten wel rekening blijven houden met de maatregelen. Belangrijk vind ik dat we de vernieuwende slag blijven maken. Dat we blijven experimenteren met hybride vormen, streamen en online. Dat veiligheid én gastvrijheid hand in hand gaan en we er zijn voor alle Edenaren. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit helemaal goed gaat komen!’’