Koffiedrinken met | Gitta de Ridder | Singer Songwriter Festival

02-12-2021
2 minuten

Op vrijdag 20 mei is het eindelijk weer zover: de 5e editie van het Singer Songwriter festival. Een avond genieten van optredens van bekende en opkomende singer-songwriters, zoals Roos Blufpand, Aafke Romeijn, Sophie Straat en Gitta de Ridder. Wat je allemaal mag verwachten? Lees maar, de artiesten vertellen het je zelf!

Gitta: ‘’Ik ga sowieso op klompen spelen, compleet met klederdracht!’’

Op een druilerige donderdagochtend spreken we elkaar via Zoom. Ik vanuit Cultura, zij vanuit Almere. ‘’We zijn een huis aan het bouwen met een Zweeds bouwpakket en over een week of 4 kunnen we erin!’’, vertelt Gitta direct enthousiast. ‘’We hebben 3,5 jaar in een bus gewoond en gaan nu van 16 naar 60 m2, dat voelt écht als een paleis’’,maakt ze haar verhaal af.

3,5 jaar in een bus en nu een eigen huis bouwen. Ben je zo avontuurlijk?

Gitta: ‘’Ja, ik heb al veel gedaan! Met de bus hebben we gereisd en in de tussentijd nam in mijn derde album op. Vorig jaar konden we natuurlijk geen kant op, dus toen stonden we op een camping. En voor het bus-avontuur heb ik zo’n 10 jaar in Londen gewoond. Naast muziek maken gaf ik daar ook Pilates-les.’’

Veelzijdig!

‘’Jazeker! Ik hou van muziek maken, maar ook van heel veel andere dingen. Bijvoorbeeld tekenen of gewoon schrijven: ik heb mijn eerste korte verhaal net afgerond. En met songwriting ben ik een avontuur begonnen op de Songwriter Academy: daar krijg ik les van beroemde schrijvers die heel veel interessante dingen te vertellen hebben. Dat is gewoon tof!’’

‘’Ik probeer het publiek altijd met iets positiefs naar huis te sturen!’’


Wil je iets meer vertellen over jouw muziek?

‘’Mijn muziek is het makkelijkst te categoriseren onder folk/popmuziek. En er zitten wat country-invloeden in. Maar ik ben nu aan het schrijven en daar komt van alles uit, ik vlieg letterlijk alle kanten op. Dus wat de volgende plaat gaat worden? Ik heb geen idee! Maar de vorige drie platen zijn goed samen te vatten in intiem, niet heel zwaar en blijheid. Ik probeer het publiek altijd met iets positiefs naar huis te sturen!’’

Fototjes Gitta

Lievelingsliedjes

‘’De eerste die in mij opkomt is Restless as a Bird, maar eigenlijk is dit niet per se mijn lievelingsliedje’’,waar ze lachend aan toevoegt: ‘’maar misschien wél het lievelingsliedje van vandaag! Het staat op mijn 2de album en is heel meditatief. Een ander favoriet nummer is Lie with me, dat is een beetje een slaapliedje en zing ik altijd als laatste tijdens optredens. Als ik dit niet doe, wordt er om geroepen. En wat ook grappig is: dit liedje is op een playlist voor baby’s beland.’’

Welk optreden vergeet je nooit meer?

‘’Eind 2018/ begin 2019 was ik 8 maanden op tour. Een kennis uit Engeland die nu in Toscane woont, wilde heel graag een optreden voor mij regelen. Dat was in de buurt van Massa, bij Seravezza, middenin de marmergroeven. Daar, tussen alle dorpen in, stond een kerkje met uitzichtpunt dat alleen bereikbaar was via een kabelbaan. Er was een viering, iedereen had eten meegenomen en die kennis vertaalde alles wat ik zei naar het Italiaans. Het was niet één van de grootste optredens, maar wel echt heel bijzonder en mooi!’’

‘’Een jongetje uit de Filipijnen valt iedere avond in slaap met ‘Lie with me’. Dat vind ik heel gaaf om te horen!’’


Mooiste compliment

‘’Een vrouw uit de Filipijnen stuurde mij een berichtje dat haar zoon iedere avond in slaap viel met ‘Lie with me’. Dat was gaaf om te horen! Daarnaast vind ik het mooi als mensen binnen hun relatie iets speciaals hebben met één van mijn liedjes, je maakt dan echt deel uit van hun persoonlijke leven. Of als mensen na een optreden zichtbaar geraakt zijn door mijn muziek: zo kwam er eens een meisje in tranen naar mij toe. Ze was onlangs haar moeder verloren en mijn muziek betekende heel veel voor haar. Dat vind ik een mooi compliment.’’

Waaraan werk je nu?

‘’Aan mijn nieuwe plaat, maar in het voorjaar komt er ook een nieuwe EP uit met Martha Bean (ook actief onder pseudoniem 'Nursery Rhymes 123' en 'Clementine Duo'), een Engelse muzikant en vriendin van mij. We hebben samen 4 liedjes opgenomen, op afstand. Ik ben hier zo blij mee: in mijn beleving is haar stem echt magisch. Het belooft een mooie collectie liedjes te worden waar je heel rustig van wordt. Ik ben er echt mega-enthousiast over. Dus hou het in de gaten!’’

Singer Songwriter Festival

‘’Daar heb ik onwijs veel zin in! Ook van de andere artiesten word ik heel blij. Hopelijk heb ik tijd om naar hen te luisteren want het is alweer anderhalf jaar geleden dat ik zelf naar een concert geweest ben. Wat het publiek van mij mag verwachten? Nou, ik ga sowieso op klompen spelen, compleet met klederdracht. Dat hoort bij het verhaal van het album. En klompen staan gewoon lekker, je staat heel gegrond op hout. Daar word ik rustig van!’’


Het Singer Songwriter Festival vindt op vrijdag 20 mei plaats in Cultura. Hier moet je bij zijn! Bestel snel je tickets en verzeker jezelf van een plekje.