THEATER BLIJFT | BOAZ BOELE AAN HET WOORD

08-03-2021
4 minuten

‘’DAAR STOND IK DAN, IN DE SPOTLIGHTS. IK VOELDE MIJ VOOR HET EERST IN MIJN LEVEN ÉCHT GEZIEN’’

Het is stil in Cultura. Heel stil. Maar desondanks staan wij, onze medewerkers en artiesten, niét stil. Achter de schermen wordt er hard gewerkt. Zo ook door Boaz Boele; theatermaker en docent, maar aanstaande zaterdag ook weer even acteur. Want dan staat hij bij ons op het podium met de livestream 'WIT KONIJN ROOD KONIJN': een wereldwijd initiatief om te laten zien dat creativiteit altijd blijft bestaan.

Boaz Boele

En of hij het spannend vindt, aanstaande zaterdag. Boaz: ‘’Het is een tijd geleden dat ik überhaupt zo gespeeld heb, echt op het podium staan met de spotlights op mij gericht. En dan ook nog zonder fysiek publiek of enige voorbereiding. Ik ben echt heel benieuwd!’’

VOLLE AGENDA

Boaz is zelden zό druk geweest als in het afgelopen jaar. Hij vertelt: ‘’Ik blijf vrolijk doorploeteren en doe wat ik moet doen, maar ik ben het wel een beetje zat hoor! Het is niet voor niets dat ik nooit voor een kantoorbaan gekozen heb. Nu ik noodgedwongen iedere dag achter het beeldscherm zit om zaken te regelen, bij te sturen en les te geven is dit weer een extra bevestiging. Ik wil gewoon in een ruimte, mét mensen, mooie dingen maken. Daar word ik blij van!’’

GEZIEN WORDEN

Hoewel hij zelf nauwelijks op het podium staat, mist hij het enorm om anderen in hun kracht te kunnen zetten. ‘’In mijn werk is persoonlijke ontwikkeling, naar elkaar luisteren, voor elkaar zorgen en naar elkaar kijken heel belangrijk. Door het maken van mooie voorstellingen kunnen cursisten zich verder ontwikkelen, ze worden weerbaarder en zelfverzekerder.’’Die visie sluit mooi aan bij de voorstelling Wit Konijn, Rood Konijn, dat 10 jaar geleden in isolement werd geschreven door de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour.

‘’MENSEN WORDEN LETTERLIJK GEZIEN DOOR MIDDEL VAN KUNST EN CULTUUR!’’


Nassim weigerde dienstplicht en mocht daarom zijn land niet verlaten. Door het schrijven van deze tekst ervoer hij tόch een gevoel van vrijheid. Boaz: ‘’De coronacrisis laat zien wat er mis gaat in onze samenleving en wat nu echt belangrijk is. Het zet een vergrootglas op alles wat er gebeurd, veel maatschappelijke zaken komen bloot te liggen. Sociale contacten en voor elkaar zorgen, is wat er écht toe doet. Kunst kan hierin een grote uitlaatklep zijn: mensen worden letterlijk gezien door middel van kunst en cultuur. Dát is ook wat ik er zo aan mis: anderen in de spotlights zetten.’’

TEGENNATUURLIJK

Aanstaande zaterdag betreed je het podium mét gesloten envelop. Je weet niet wat je gaat spelen. Ben je zenuwachtig? ‘’Je ziet niet hoé mensen naar je kijken, hoe ze reageren. Terwijl, normaal gesproken, interacteer je met het publiek. Ondanks dat ze weinig zeggen, voel je de energie, de spanning, de aandacht of een lach. Het is een wisselwerking, en die wisselwerking is er zaterdag niet. Dan daarbij kan ik ook niet 3 pagina’s vooruit lezen, zodat ik weet hoe ik van het ene moment in het andere moet gaan. Het is geheel tegennatuurlijk van wat mijn werk inhoudt. Dat is interessant, maar ook spannend.’’

MOOISTE THEATERERVARING

Als we Boaz vragen naar zijn mooiste theaterervaring, schiet hij in de lach. ‘’Ja, deze vraag heb ik gelezen bij anderen, maar alsnog heb ik niet goed nagedacht wat dit dan voor mij is.’’Even denkt hij na: ‘’Maar ik weet het denk ik wel. Ik maak van kinds af aan al toneelstukjes, maar bij de eerste voorstelling die ik echt zelf speelde was ik al iets ouder, ik denk een jaar of 16. In het prachtige decor, op een berg, hield ik een monoloog. Daar stond ik dan, letterlijk in de spotlights en ik voelde mij voor het eerst in mijn leven écht gezien. Dat gevoel is mij altijd bijgebleven en ook hetgeen wat ik als maker en docent aan anderen wil meegeven.’’

WIT KONIJN, ROOD KONIJN met Boaz Boele is zaterdag 13 maart via de livestream te bewonderen. Lees hier meer over de voorstelling en bestel direct jouw V-ticket.