THEATER BLIJFT | ELOUT HOL AAN HET WOORD

01-03-2021
4 minuten

"OPTREDEN GEEFT MIJ EEN ENORME BOOST. ALS IK OPTREED VIND IK DE DAG EIGENLIJK ALTIJD LEUK!"

Het is stil in Cultura. Heel stil. Maar desondanks staan wij, onze medewerkers en artiesten, niét stil. Achter de schermen wordt er hard gewerkt. Zo ook door Elout Hol: één van de spelers van het theaterstuk ‘Oma, mag ik mijn pop terug?’, dat aanstaande zaterdag bij ons op het podium staat.

Wanneer de camera van Elout aanschiet, vallen de velen lijstjes tegen de houten muur op de achtergrond direct op. Het geeft een nóg meer zomers gevoel op deze toch al zonnige dag.‘’Ik en mijn vrouw zitten op Terschelling, we hebben hier een huisje.’’, vertelt Elout. Al glimlachend voegt hij er aan toe:‘’Het is heel fijn hier hoor, maar ik had toch veel liever op het podium gestaan!’’Dat is toevallig, want daar wilden we het nét over hebben.

Elout

DUBBEL GERAAKT

Met Elout en zijn vrouw gaat het goed, al zijn ze beiden werkzaam bij theater Gnaffel en dus dubbel geraakt door de coronacrisis. Elout: ‘’Qua werk hebben we genoeg te doen, alleen zitten we nu tegenover elkaar te Zoomen in plaats van dat we in het theater bezig zijn. Dat is frustrerend. De rek is er, net als bij de rest van Nederland, ook bij ons wel een beetje uit. We willen zó graag optreden, maar moeten telkens weer afzeggen. Ik mis het publiek, het staan op een podium…’’

PODIUMDIER

Dat Elout een podiumdier in hart en nieren is, blijkt uit de twinkeling in zijn ogen als we hem vragen wát hij het meest mist aan het niet kunnen optreden. ‘’Het publiek, de interactie, de gesprekken na een voorstelling, de gezelligheid: ja, dat mis ik enorm. Optreden geeft mij een enorme boost, als ik optreed vind ik de dag eigenlijk altijd leuk. Ik doe nu niet wat ik het állerliefste doe en ik merk dat daardoor mijn ‘natuurlijke’ energie wegvloeit.’’

‘’JUIST IN DEZE TIJD IS DIT STUK EXTRA BELANGRIJK. HET LAAT WEDEROM ZIEN HOE KWETSBAAR OUDEREN ZIJN!’’


LIVESTREAM

Gelukkig mag theater Gnaffel aanstaande zaterdag wél het podium betreden voor de uitvoering van het ontroerende en humoristische theaterstuk ‘Oma, mag ik mijn pop terug?’ dat via de livestream te bewonderen is. Elout vertelt: ‘’Dit is de eerste keer dat wij de voorstelling zonder direct publiek spelen. Dat is best spannend. Maar ik denk dat dit stuk juist in deze tijd extra belangrijk is. Want ook al gaat het niet over de coronacrisis, het gaat wél over ouderen en laat wederom zien hoe kwetsbaar ze zijn. Oma wordt voortdurend op de proef gesteld, maar gelukkig gaat haar kleindochter Fien er heel ontwapenend mee om. Het is herkenbaar, confronterend, maar ook zeker grappig en luchtig. Dus ook al zien wij het publiek niet, het publiek ziet ons wel en hopelijk lachen ze nét zo hard. Wij hebben er in ieder geval veel zin in!’’

NABIJE TOEKOMST

Hoewel livestream voor nu een mooie oplossing is, hoopt Elout in de nabije toekomst weer gewoon voor publiek te kunnen spelen. ‘’We hebben veel voorstellingen niet genoeg kunnen spelen. Die gaan we straks weer in reprise doen. Het is zonde om nieuwe voorstellingen te maken, terwijl deze nog op ‘de plank’ liggen. Laat maar komen die toekomst, wij staan te popelen.’’

MOOISTE THEATERERVARING

‘’Na een voorstelling zei een kind ooit tegen mij: ‘Wat knap dat jij je mond beweegt als de pop aan het praten is!’ Hij vond dat ik wel heel goed kon playbacken. Dat vond ik erg ontroerend en een groot compliment.’’

Aanstaande zaterdag 6 maart staat theater Gnaffel op ons podium met: ‘Oma, mag ik mijn pop terug?’: een ontroerend, meeslepend en humoristische familievoorstelling (6+ jaar) over Fien en haar demente oma. Kijk jij ook mee via de livestream? Klik hier voor meer informatie en bestel direct jouw ticket!