THEATER BLIJFT | GERARD ALDERLIEFSTE AAN HET WOORD

26-04-2021
4 minuten

‘’DE LENTE IN AMSTERDAM WAS ER ÉÉN OM NOOIT TE VERGETEN!’’

Het is stil in Cultura. Heel stil. Maar desondanks staan wij, onze medewerkers en artiesten, niét stil. Achter de schermen wordt er hard gewerkt. Zo ook door Gerard Alderliefste; verslavingsarts én muzikant.

Terwijl hij naar de supermarkt van zijn vakantieadres loopt, belt hij ons op.‘’Zo, nu heb ik wel tijd om even wat vragen te beantwoorden’’, klinkt er enthousiast aan de andere kant van de lijn. ‘’Want ja, het is al bijna zover hé, zondag 9 mei sta ik al bij jullie op het podium!’’ Dat klopt helemaal, dus laten we snel beginnen!

Gerard   WEB formaat


MUZIKANT EN VERSLAVINGSARTS

Naast muzikant werkt Gerard ook 2 dagen in de week als verslavingsarts. ‘’Ik doe het al bijna 30 jaar op deze manier, het is een mooie basis. De crisis kom ik wat werk betreft ook goed door.We zijn benieuwd naar zijn reactie op de eerste lockdown, vorig jaar maart. ‘’Ik maakte me direct zorgen, als muzikant, maar vooral als medemens. Mijn vader is 92 jaar, hem bracht ik elke week eten. Dat ik niet meer kon optreden was vervelend, maar absoluut niet het belangrijkste.’’

LENTE IN AMSTERDAM

Naast de zorgelijke kant van het virus, genoot Gerard ook van de rust. ‘’De lente in Amsterdam was er één om nooit te vergeten. Het was stil, er was letterlijk plaatsgemaakt voor de natuur.’’Daarnaast verzon hij andere bezigheden om niet stil te hoeven zitten. ‘’Ik ben thuis livestreams gaan doen. Zo ging ik bijvoorbeeld iedere zaterdagavond voorlezen uit mijn boek: ‘Mijn avonturen met Ramses Shaffy’, en daarbij speelde ik dan 2 of 3 nummers. Ook zong ik mensen toe op verzoek, dat resulteerde in 25 nummers op Moederdag. En ik ben meer gaan componeren, iets wat er normaal gesproken nog weleens bij inschiet, maar waar ik nu alle tijd voor had.’’

‘’ALS 14-JARIGE KWAM IK IN AANRAKING MET DE FRANSE CHANSONS EN WERD DIRECT VERLIEFD’’


FRANS DORPSPLEIN

Komende zondag sta je, met je vrienden, bij ons op het podium met ‘Une belle histoire’, kan je hier iets meer over vertellen? ‘’Une belle histoire van Michel Fugain stamt uit 1972 en blijft mijn favoriete nummer. Het was dan ook direct duidelijk dat dit de titel van het concert ging worden. Als 14-jarige kwam ik in aanraking met de Franse chansons: ik heb in Frankrijk mooie vakanties beleefd, werd verliefd op de taal en de liederen. De kijkers wanen zich aanstaande zondag dan ook op een Frans dorpsfeest: met kleine lampjes en tafeltjes. Ik heb er erg veel zin in. Omdat ik het een tijd niet gedaan heb, ga ik er extra van genieten!’’

MOOISTE THEATERERVARING

'’De aftrap van een concert is altijd een hoogtepunt: de allerlaatste voorbereidingen, kleding, zendertjes, wat gehaast naar de coulissen en dan ineens…de stilte, het geroezemoes uit de zaal, de spanning en dan, dat donkere gat in naar de zaal. En aan het eind van een concert het applaus in ontvangst nemen. Zowel bij mijn solo-optredens, als bij de optredens met andere muzikanten. Dit blijft een fantastische kroon op mijn werk!’’

Op zondag 9 mei staat Gerard Alderliefste & friends bij ons op het podium, kijk je ook mee? Bestel hier jouw V-ticket!