THEATER BLIJFT | HANS DORRESTIJN AAN HET WOORD

10-05-2021
3 minuten

"NU KAN IK IN ALLE RUST MIJN THEATERPROGRAMMA SCHRIJVEN EN VERBETEREN’’

Het is stil in Cultura. Heel stil. Maar desondanks staan wij, onze medewerkers en artiesten, niét stil. Achter de schermen wordt er hard gewerkt. Zo ook door Hans Dorrestijn, schrijver en cabaretier.

Als je het Hans Dorrestijn vraagt is cabaret, naast vaccinneren, het beste medicijn tegen corona.‘’Lachen is gezond. Daarom vind ik dat Rutte de theaters gewoon open moet houden, in ieder geval voor cabaretiers!’’

Hans Dorrestijn –

RUST

Waar hij voorheen volle zalen aan het lachen maakte, werkt hij nu ijverig aan zijn nieuwe programma. ‘’Naast een chronische verkoudheid, waardoor ik mij regelmatig heb moeten laten testen, heb ik weinig te klagen. Dankzij mevrouw- corona kan ik in alle rust mijn theaterprogramma schrijven en verbeteren. Mijn nieuwe programma ‘Het houdt een keer op’ is een algemene waarheid naar alles wat wij ondernemen: ooit komt er een einde aan.’’

LACHENDE ZALEN

Toch zijn de lachende zalen hetgeen hij het meest mist. ‘’Ik beschouw mezelf, al dan niet terecht, als een humorist. Dat ik die lachende zalen zo mis, is daarom ook niet verwonderlijk. Maar wat ik ook mis, zijn de autoritten met mijn charmante chauffeuse naar de diverse theaters in het land. Het liefst rij ik zo ver mogelijk voor een voorstelling, bijvoorbeeld naar Winschoten of Antwerpen. Ik ben, denk ik, de enige cabaretier die zo geniet van de lange autoritten.’’

ONGEDULDIG TYPE

Over of hij nog iets heeft geleerd van de hele corona-periode, is Hans kort: ‘’Ik zou niet weten wat corona mij geleerd heeft. Misschien dat we geduld moeten hebben. En voor zo’n ongeduldig type als ik, is dat nogal lastig.’’

‘’WE MOETEN GEDULD HEBBEN. EN DAT IS LASTIG, VOOR EEN ONGEDULDIG TYPE ALS IK!’’


MOOISTE THEATERERVARING

‘’Dat was niet in het theater, maar voor televisie. Ik zat in 2018 aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk tijdens ‘De wereld draait door’ toen ik mijn lied ‘sjaggerijnige wijven’ voorlas. Matthijs kreeg toen enorm de slappe lach. Oorspronkelijk zat dat lied in een theatervoorstelling…telt het dan ook?’’