THEATER BLIJFT | ROBERT JAN AAN HET WOORD

03-02-2021
4 minuten

"EEN WERELD ZONDER MUZIEK, ZONDER MUSEA EN KUNST, KRIJGT IETS GRIMMIGS’’

Het is stil in Cultura. Heel stil. Maar desondanks staan wij, onze medewerkers en artiesten, niét stil. Achter de schermen wordt er hard gewerkt. Zo ook door Robert Jan Stips: producer, componist, toetsenist én zanger en onder andere bekend van het verrassende duo Stips & Brokamp.

En of er hard gewerkt wordt achter de schermen, want op zaterdag 13 februari staat Robert Jan Stips samen met Marieke Brokamp ein-de-lijk weer op het podium in Cultura.‘’Het is ons eerste livestream concert. En hoewel dit natuurlijk totaal anders is dan we gewend zijn, doen we het met evenveel enthousiasme en gaan we er nét zo hard van genieten!’’ – aldus Robert Jan.


Robert Jan

OP ADEM KOMEN

‘’Hallo, met Robert Jan!’’,klinkt er enthousiast aan de andere kant van de lijn. ‘’Super leuk dat jullie dit doen. En fijn voor de afwisseling tussendoor!’’ Dat het goed gaat met Robert Jan, wordt direct duidelijk. ‘’Het gaat zeker goed met mij. Dat hele corona-gebeuren heeft meerdere effecten. Naast het vreemde en sociale aspect, geeft het mij ook rust. Iets waar ik, onbewust, al een lange tijd naar verlangde. Nu is dé tijd om orde op zaken te stellen: zo ben ik mijn computer aan het ordenen en het huis grondig aan het schoonmaken. In de eerste lockdown heb ik hier nog geen tijd voor gehad. Toen was ik razend druk…’’

CREATIEF BLIJVEN

Razend druk tijdens de eerste lockdown? Daar willen we meer van weten. Robert Jan vertelt: ‘’In juni stond het 50-jarig jubileum van het Holland Pop Festival gepland. Omdat we daar met onze band Supersister en als één van de weinige Nederlandse bands hebben gespeeld, deed ik ook mee aan de theatertour ‘Kralingen’ in 2020. Ik keek daar erg naar uit en had er zelfs een nieuw nummer voor geschreven. Omdat ook deze tour werd afgelast, heb ik dit nummer naar diverse media gestuurd. Het werd direct opgepakt en er volgden verschillende uitnodigingen voor radio en televisie. Daar was ik dus nogal druk mee. Daarnaast konden en kunnen nog steeds mensen online verzoeknummers insturen via mijn website, die ik vervolgens als Mp3-bestand aan ze verkoop. Vervelen was en is er voor mij dus niet bij. Integendeel!’’

‘’OPTREDEN IS EEN HEEN-EN-WEER SPEL VAN INTERACTIE. DIE CIRKEL IS NU DOORBROKEN.’’


ANDERE WERELD

Naast praktische kwesties als financiën, doet de situatie veel met hem. ‘’Momenteel leven we in een wereld zonder muziek. Zonder musea en kunst. Dat is bizar. Want, wat is nu een wereld zonder deze uitingen? Ik ben mij zeer bewust geworden van hoé kwetsbaar ik ben als artiest. Ik mis het publiek enorm. Optreden is een heen-en-weer spel van interactie: die cirkel is nu doorbroken.’’

FEEST VIEREN

Robert Jan telt af naar het moment dat hij weer in real live mag optreden. ‘’Als het zover is, spring ik een gat in de lucht. Ik, en alle andere artiesten. Dan gaan we feest vieren, met iedereen. Ik kan niet wachten!’’

ZEEËN VAN TIJD

Of hij onze bezoekers nog iets wilt meegeven? Robert Jan: ‘’Ik zou iedereen willen oproepen om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Wees creatief, ga thuis aan de slag.’’ Waarop hij lachend toevoegt: ‘’En mochten mensen toch op zoek zijn naar een praktische tip, dan is de biografie van mijn band Supersister s écht een aanrader. Lekker lezen, daar leent deze tijd zich perfect voor!’’

MOOISTE THEATERHERINNERING

‘’Dat zijn er meerdere, maar wat direct in mij opkomt is een optreden dat ik in de jaren ’70 deed met Supersister. In die tijd waren er veel bommeldingen bij publieke gelegenheden, zo ook tijdens dit concert. Het optreden werd stilgelegd en het publiek kreeg de keuze: blijven of weggaan…’’ Even is het stil. Robert Jan haalt diep adem en met een gebroken stem vervolgt hij zijn verhaal: ‘’Maar niemand stond op. Iedereen bleef zitten. Dat was zó bijzonder. In feite riskeren ze gewoon hun leven voor onze muziek. Zoals je merkt emotioneert dit mij nog steeds. Het was heel mooi. Dit vergeet ik nooit meer!’’

Op zaterdag 13 februari speelt Robert Jan Stips samen met Marieke Brokamp de sterren van de hemel tijdens het livestreamconcert ‘’Stips & Brokamp’’. Zorg dat je erbij bent! Klik hier voor meer informatie én bestel direct je tickets.