THEATER BLIJFT | ROOS BLUFPAND AAN HET WOORD

02-03-2021
4 minuten

‘’VOOR MIJ WAS DE AFGELOPEN TIJD EEN ONTDEKKINGSTOCHT’’

Het is stil in Cultura. Heel stil. Maar desondanks staan wij, onze medewerkers en artiesten, niét stil. Achter de schermen wordt er hard gewerkt. Zo ook door Roos Blufpand: noem haar wereldverbeteraar, filosofische stuiterbal of artiest. Maar eigenlijk liever: gewoon Roos.

Zodra de camera aanschiet verschijnt een vrolijk lachende Roos in beeld. ‘’Dat is wel eens anders geweest hoor!’’,vertelt ze, ‘’maar de timing van alle ellende in het afgelopen jaar was voor mij eigenlijk perfect. Ik heb veel rust kunnen pakken én mij creatief verder mogen ontwikkelen!’’ Natuurlijk willen we daar alles over weten!

ROOS

TOT BEZINNING KOMEN

Roos vertelt dat de lockdown voor haar op een bijna ‘perfect’ moment kwam. ‘’Begrijp me niet verkeerd, ik vind de hele coronacrisis natuurlijk helemaal geen ‘leuk’ iets en al helemaal niet voor mijn vakgebied en collega’s. Maar ikzelf was wel écht toe aan rust. 2019 was voor mij een heel druk jaar: ik bracht mijn derde album uit en was veel aan het touren. Dus toen mijn agenda in 2020 noodgedwongen leeg werd, kreeg ik de kans om op adem te komen en te bedenken wat ik nu écht wil. Ik ben veel gaan wandelen en heb rust genomen, maar uiteindelijk begon het toch weer te kriebelen. Ik wilde weer muziek maken, creatief bezig zijn…en dus plaatste ik een oproep op social media!’’

‘’IK HOOP MENSEN, BEDRIJVEN OF STICHTINGEN TE HELPEN EN TE INSPIREREN!’’


ISOLATIELIEDJES

Wat stond er dan in die oproep? Roos: ‘’Ik wilde weer liedjes schrijven, maar niet per se voor mezelf. En ik wilde mensen helpen, iets kunnen betekenen. Op sociale media vroeg ik of mensen interesse hadden in een eigen liedje. Mijn mailbox stroomde vol, waardoor ik de oproep vrij snel weer offline moest halen. Uiteindelijk heb ik 13 liedjes geschreven en dat vond ik zό ontzettend leuk om te doen. Mensen konden hun verhaal kwijt, ik kon mijn creativiteit kwijt én bleef in contact. De isolatieliedjes zijn te beluisteren op mijn YouTube-kanaal. En omdat ik het zo gaaf vond, heb ik van het schrijven op maat een dienst gemaakt. Zo hoop ik mensen, bedrijven of stichtingen, te inspireren en te helpen. Het heeft echt een creatief luik bij mij geopend.’’

ONTDEKKINGSTOCHT

We krijgen de indruk dat je, ondanks het wegvallen van de optredens, tόch behoorlijk druk bent. Roos pakt haar agenda erbij en vertelt: ‘’Ja, dat is eigenlijk ook zo! De afgelopen tijd was voor mij een ontdekkingstocht. Ik moest erachter komen wat ik, naast optreden, echt leuk vind om te doen. Die isolatieliedjes zijn slechts een klein deel van alles waar ik nu mee bezig ben. Zo heb ik vrijdag een nieuwe single uitgebracht waarvan de clip vandaag online komt. En ik maak tegenwoordig vlogs! Absoluut geen artiesten-pop-ding, het heeft vrij weinig met muziek te maken én het is niet per se iets waarmee ik punten ga scoren in het muziekwereldje. Maar ik vind het gewoon leuk om te doen, dus ja, dan doe ik dat gewoon!’’

VALKUIL

En dat blijf je er straks allemaal naast doen? Roos, lachend: ‘’Ja, dat is een behoorlijke uitdaging he? Maar goed dat je het zegt, want dat is natuurlijk wel een valkuil. Ik moet gewoon goed in de gaten blijven houden hoe alles gaat en aan de rem trekken als het niet leuk meer is. Maar zolang ik er energie van krijg, komt dat vast helemaal goed! Ik kan ook niet wachten tot ik weer écht mag optreden. Ik mis de live energie die je van het publiek krijgt. Livestream is leuk, ik heb ook écht zin in komende zaterdag, maar eerlijk: live is alles leuker.’’

MOOISTE THEATERERVARING

’Grappig, ik moet gelijk denken aan de keer dat ik te gast was bij Rob de Nijs in Cultura. Ik zong zijn liedje ‘Alles wat ademt’ Ik had dit liedje helemaal eigen gemaakt en realiseerde mij tijdens het maken dat het zo verdrietig is dat de tekst voor mij nog even geldend is, terwijl hij het jaren geleden schreef. Het deed mij denken aan het terreur en de aanslagen die toen (2016) aan de gang waren. Tijdens het optreden gebeurde er iets magisch. Ik voelde het, het publiek voelde het…Na afloop begon iedereen te klappen én ging staan. Dat was echt zό gaaf!’’

Op zaterdag 20 maart staat Roos Blufpand bij ons op het podium, kijk je ook mee? Bestel hier jouw V-ticket!