THEATER BLIJFT | TRIJN AAN HET WOORD

06-05-2021

‘’DIT SPECIALE GEVOEL, DAT MOETEN WE WETEN VAST TE HOUDEN!’’

Het is stil in Cultura. Heel stil. Maar desondanks staan wij, onze medewerkers en artiesten, niét stil. Achter de schermen wordt er hard gewerkt. Zo ook door Trijn, onze programmeur theater.

Als er iemand veel moet schakelen in deze omstandigheden, is het Trijn wel. Met veel passie regelt ze al jarenlang de programmering van ons theater, waarbij het afgelopen jaar op zijn zachtst gezegd het meest bijzondere was. ‘’’We blijven verplaatsen, annuleren, afzeggen en bijstellen. Maar we houden de moed erin!’’- aldus Trijn.

Trijn 0

LOSLATEN

Ze leeft van persconferentie naar persconferentie, maar ondanks dat gaat het goed met haar. ‘’Vanaf september tot februari ben ik aan het programmeren voor het seizoen erop. Hierin zoek ik altijd naar balans: er moet immers voor elk type bezoeker iets moois te zien zijn. Hoewel het programmeren ook dit jaar gewoon doorgaat, is het nog onzeker wat er straks wel en niet speelt. Het programma raakt uit balans. In het begin raakte dit mij, maar ik heb geleerd om het los te laten. We moeten kijken naar wat er wél kan. En gelukkig pakt een 2de keuze soms juist heel goed uit!’’

MOMENT SUPRÊME

Normaal gesproken is Trijn als gastvrouw aanwezig bij de voorstellingen. Ze vertelt: ‘’Dat stukje is nu natuurlijk weggevallen en ik mis het enorm. Die avonden zijn ontzettend spannend, want de voorstelling voelt als mijn verantwoordelijkheid. Hier doe ik het voor: het is hét moment suprême. Als alles goed gaat, ga ik met bergen energie naar huis!’’

‘’HET IMPRESARIAAT, DE ARTIESTEN. ZE HOUDEN NIET OP MET DROMEN!’’


DROMEN

‘’Voor mijn werk heb ik veel contact met impresariaten en artiesten. Wat mij opvalt is dat zij niet zijn opgehouden met dromen. Iedereen wilt door, optreden, het publiek laten genieten van voorstellingen, van de live ervaring. Ook voor een klein publiek geven zij alles wat ze in zich hebben. Dat is prachtig om te zien, het ontroert mij.’’Ze denkt even na, maar voegt dan glimlachend eraan toe: ‘’Want het komt een keer goed, daar ben ik van overtuigd!’’

VEILIG & VERANTWOORD

Natuurlijk hoopt ook Trijn dat onze bezoekers straks gewoon weer komen. ‘’Als ze maar weten dat het hier veilig is. Want als het niet veilig zou zijn, zouden we ook niet opengaan. Daarnaast hoop ik dat we het speciale, intense, gevoel dat er nu heerst als men naar een voorstelling gaat, kunnen vasthouden. Theater is belangrijk: je krijgt hier live iets mee wat je anders niet meekrijgt. Het raakt je. Dat gevoel, daar kan niets tegenop.’’

MOOISTE THEATERHERINNERING

‘’Als ik kijk naar het afgelopen seizoen, staat Spinvis mij het meeste bij. Hij heeft op één avond drie keer gespeeld voor dertig mensen. Elke voorstelling ging hij er met volle energie in. Het was een prachtige ervaring, met mooie muziek en een geweldige sfeer!’’