Vriend van theater | Koffiedrinken met Jeltje

21-03-2022
3 minuten

Wil je altijd als eerste het theaterprogramma kunnen boeken? Heb je een hart voor theater, liefde voor Cultura en zou je ons daarom graag steunen? Of triggert het jou vooral dat je altijd een vriend gratis mee mag nemen, mocht de voorstelling niet uitverkocht zijn?

Redenen genoeg om vriend van theater te worden! Al is dit voor Jeltje allemaal niet van doen: ‘’Ik vind het belangrijk dat theaters blijven bestaan. Theater laat je anders naar dingen kijken, je wordt gewezen op bepaalde zaken waar je eerder niet bij stilstond. En het is ontspannen. Ik wil gewoon dat dat blijft!’’

Het is vrijdagochtend als Jeltje en ik koffiedrinken in ons café. Het is rumoerig in het pand, maar dit lijkt Jeltje niet te storen. Ze voelt zich hier als een vis in het water, dat is wel duidelijk. Maar hoe komt dat?

Jeltje: ‘’Ik weet niet precies meer wanneer ik hier voor het eerst kwam, maar ik ben vanaf dat moment enthousiast over Cultura. Voorheen gingen ik en mijn man altijd naar Vredenburg, maar toen dat tijdelijk verhuisde naar Leidsche Rijn en het niet meer zo goed bereikbaar was met de trein, zochten we naar een alternatief. In de krant las ik dat het Gelders orkest ook in Cultura komt. Zodoende zijn we hier terechtgekomen. En nooit meer weg gegaan!’’

‘’Altijd als ik mensen spreek over Cultura, vertel ik ze over het eerste, bijzondere concert dat ik hier meemaakte!’’

Kan je je dat eerste concert nog herinneren?

Ze begint te glunderen. ‘’Jazeker’’, zegt ze enthousiast, ‘’dit concert heeft veel indruk op mij gemaakt! Het was heel experimenteel. We gingen op reis naar verschillende continenten. Het concert begon in het Atrium, waarna we ‘in het vliegtuig’ stapte naar het volgende continent. Dat was dan in de theaterzaal. Altijd als ik mensen spreek over Cultura, vertel ik ze over dit concert.’’

Hoe vaak bezoek je ons theater?

‘’Zo’n 5 keer per jaar. Ik kom vooral voor de proefkamerserie en een enkele keer pak ik een ander theaterstuk mee. Zodra het programmaboekje op de mat valt, blader ik er doorheen en boek ik de bekende, maar ook onbekendere, stukken. Ik vind het leuk om verrast te worden en het valt eigenlijk nooit tegen!’’

‘’Dat de directeur van Cultura de kaartjes staat te knippen, vind ik heel speciaal!’’

Wat is het dat je zo blij wordt van ons theater?

‘’Het is een leuke, intieme zaal en na afloop van een concert wordt er vaak nog een slotstuk in het Atrium gespeeld. Daarnaast vind ik het heel speciaal dat de directeur van Cultura de kaartjes staat te knippen en de conciërge op de gong slaat wanneer de zaal opent. En als je hier vaak komt, word je ook echt herkend en gezien. Het fijn om door iedereen begroet te worden en hier en daar een praatje te maken.’’

Waarom zou iedereen vriend moeten worden van ons theater?

Even denk ze na. ‘’Als ik naar mezelf kijk, dan doe ik het puur om het theater en cultuur te steunen. Ik vind het belangrijk, het moet blijven bestaan. Maar ik kan mij goed voorstellen dat voor anderen de voordelen een drijfveer zijn. Zo neem ik eigenlijk nooit iemand gratis mee als een voorstelling niet uitverkocht is, maar het is natuurlijk wél heel leuk dat het mogelijk is. En dat je als eerste kan boeken, is natuurlijk ook erg fijn!’’

Wil jij ook vriend worden? Dán steun je niet alleen ons theater, maar profiteer je van nog veel meer voordelen. Lees er hier alles over en meld je aan!