Vormgeven aan je idealen

Inschrijven

Kim
Coördinator Levenlang Leren & Community

ktroost@cultura-ede.nl

Inschrijven

Kim
Coördinator Levenlang Leren & Community

ktroost@cultura-ede.nl

Over de cursus

Als je eigen idealen geen vorm krijgen, hoe blijven ze dan in leven? Het zijn moeilijke tijden voor hoopvolle mensen, daarom geeft theoloog, kunstenaar en activist Rikko Voorberg samen met theoloog in opleiding Melvin Vlot een cursus van vier avonden over idealisme, activisme en initiatief nemen. In 4 avonden leer je om bij je eigen frustratie/fascinatie stil te staan en deze op een constructieve manier om te zetten in actie. Een cursus voor dromers en doeners, spirituelen en atheïsten, vol voorbeelden, ervaringen en interactieve vormen!

Prijs € 120,00
Cursusduur 4
Startdatum Maandag 08 november 2021
Einddatum Maandag 29 november 2021
Leeftijdsgroep Volwassenen
Lesdag & lestijd Maandag 20:00-22:00
Gebouw Centrale
Lokaal Makerspace
Docent Rikko Voorberg
Vormgeven aan je idealen

"De inspirerende leiding in combinatie met de reflecties van de deelnemers vormen een prachtig samenspel."

Deelnemer van de cursus

Programma

De cursus bestaat uit 4 avonden, met elk een eigen thema:

‘De wondere wereld van actievoeren’
Tijdens de eerste avond dompelen we onszelf onder in de wereld van activisme. We maken kennis met de diversiteit aan vormen. Er zijn allerlei subtiele, vrolijke en indringende manieren om in beweging te komen voor een ideaal. Verhalen, inspiratie en ervaringen staan centraal.

‘Jouw drijfveer vinden’
Tijdens de tweede avond ga je op zoek naar je eigen verontwaardiging. Welk ideaal zit daarachter verscholen en waarom is dat ideaal zo belangrijk voor jou? Theoloog en activist Rikko Voorberg deelt zijn persoonlijke verhaal en neemt je mee in deze zoektocht.

‘Het grotere verhaal’
Tijdens de derde avond onderzoeken we levensovertuigingen. We ontdekken in hoeverre jouw eigen levensovertuiging behulpzaam of belemmerend werkt. Wat voor ethiek hou jij erop na? Welke rol kan spiritualiteit spelen in het omzetten van je idealen tot actie?

‘Aan de slag’
Tijdens deze laatste avond kijken we terug op het proces, delen we met elkaar wat er de afgelopen weken is gebeurd en helpen de deelnemers elkaar concreet verder in het vormgeven van het ideaal dat naar boven is gekomen in de cursus. Idealen worden op deze avond omgezet in actie.

Even voorstellen

Rikko Voorberg

Hoi, ik ben Rikko. Ik ben theoloog, soms kunstenaar - en als niet anders kan ook activist. De quote die mij drijft in al het werk wat ik doe is van Augustinus, die zegt: Hoop heeft twee prachtige dochters, woede en moed. Woede over hoe de dingen zijn en de moed om te durven geloven dat ze niet zullen blijven zoals ze zijn'. Met die gedachte in het achterhoofd werkte ik met kunstenaars en ondernemers aan grote acties als "We Gaan Ze Halen", lokale initiatieven als de kabelbaan verbindingen tussen balkons (Mind The Gap), het boek "De dominee leert vloeken" en nog veel meer. Mijn hoop is dat we samen meer ontdekken hoe we zelf deel kunnen zijn van de verandering waar we van dromen - voorbij het cynisme én de luchtkastelen. Simpelweg mooie dingen maken, mooiere mensen worden, onrecht aan de kaak stellen en blij worden van samenwerken, onderlinge inspiratie en creativiteit.

Rikko Voorberg

Even voorstellen

Melvin Vlot

Hoi, ik ben Melvin. Theoloog in opleiding en werkzaam in projecten op het grensvlak van maatschappelijke engagement, zingeving en kunst. Zo heb ik theatrale interventies gecreëerd (tijdens het Nationaal Religiedebat over klimaat), kunstinstallaties gebouwd (een Spiegelkapel op Graceland Festival) en een Walk of Shame gelopen om vluchtelingen op de Balkan op te zoeken. Ik vind het fantastisch om idealen, motivatie en dromen van onder de oppervlakte naar boven te halen en in fysieke vormen te gieten. Of je nu begaan bent met het klimaat, sociale gerechtigheid, eerlijke arbeidsvoorwaarden of LHBTQ-rechten, wat het ook zij: je kunt hier vorm aan geven! Idealen hoeven geen abstracte overtuigingen te blijven, maar kunnen omgezet worden in actie. Deze cursus is voor mij geslaagd als je leert welke tools je kunt gebruiken om dit met je eigen idealen te doen!

Melvin Vlot