Dieren schetsen en etsen op de manier van Rembrandt
De beroemde kunstenaar Rembrandt van Rijn was een virtuoze etser. Kenmerkend voor zijn etsen is het veelvuldig gebruik van de ‘droge naald’ techniek waarbij je met een etsnaald zo in de ‘droge’ plaat een tekening krast. Door het krassen wordt het zink omhoog gedrukt waardoor smalle braampjes ontstaan langs de ingekraste lijnen. De inkt hoopt zich op langs de braam waardoor de afdruk een karakteristiek fluwelig effect krijgt. Op deze manier kun je kleinere tekeningen maken en reproduceren. Het was een heel precies werkje. Als Rembrandt klaar was met zijn ets kon hij hier honderd afdrukken van laten maken. Daardoor hadden de minder rijke mensen ook kunstwerken van Rembrandt in hun huis.
Kinderen gaan aan de hand van foto's een schets maken van een zelfgekozen dier. Ze gaan leren waarin een schets specifiek verschilt ten opzichte van een “gewone” tekening. Vervolgens gaan de kinderen hun schets overzetten op een zinken etsplaatje met behulp van carbonpapier. Hierna wordt de tekening ingekrast met een etspen. Als dit klaar is wordt de ets ingeïnkt en afgedrukt op voorgeweekt etspapier met behulp van een tafelmodel etspers.
De docente draagt zorg voor alle benodigde ets- en tekenmaterialen zoals een tafelmodel etspers, etsplaatjes, etspapier etc.