Nadat de Russische componist Modest Moessorgski (1839-1881) de expositie van zijn overleden vriend Viktor Hartmann had bezocht, was hij zeer geraakt. Geïnspireerd door de schilderijen en als eerbetoon schreef hij in 1874 zestien stukken voor piano en noemde het De Schilderijententoonstelling. Deze composities werden in 1922 door Maurice Ravel bewerkt tot een symfonie.
Kinderen worden aan de hand van beeld en geluid meegenomen door de tentoonstelling.
De workshop begint met een wandeling, De promenade, langs een aantal fantasievolle schilderijen en tekeningen van Hartmann. Wat gebeurt er, waaraan zie je dat, wat valt je nog meer op? Na de beschouwing wordt er geluisterd naar de bijbehorende muziekstukken van Moessorgski. Welk schilderij ‘hoort’ bij het muziekstuk? Kun je terugzien wat je gehoord hebt?
Vervolgens beluisteren kinderen aandachtig een aantal zeer uiteenlopende muziekfragmenten en geven zij vorm aan wat ze horen en voelen. Kinderen tekenen op grote vellen met krijt en/of houtskool (in de bovenbouw aan lange stokken) als het ware de tonen op papier. De kunst is om je hand te laten gaan op de klanken, het ritme en het gevoel van de muziek. In deze procesgerichte workshop ligt de nadruk op de verwondering over wat muziek met je doet.