Marjolein Bastin. Een ode aan de Veluwe

Neem contact op
StartdatumZa 16 oktober 2021
Einddatum Zo 30 januari 2022
Aanvang 11:00 uur
Einde 17:00 uur
Neem contact op
StartdatumZa 16 oktober 2021
Einddatum Zo 30 januari 2022
Aanvang 11:00 uur
Einde 17:00 uur

Cultura Erfgoed nodigt u uit om vanaf 16 oktober de tentoonstelling ‘Marjolein Bastin. Een ode aan de Veluwe’ in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo te bezoeken. De expositie toont 40 originele aquarellen waarbij de kunstenaar zich heeft laten inspireren door de Veluwe in combinatie met oud-Hollandse tegels. Voor het eerst is het werk van Bastin te zien in haar woonplaats in de gemeente Ede. Voor meer informatie klik hier.

Te zien

40 bruiklenen, waarvan circa 15 nog niet eerder tentoongesteld, tonen Marjolein Bastins grootste inspiratiebron: het Edese landschap. De seizoenen op de Veluwe vormen de basis van de tentoonstelling. Het museum toont in aanvulling op de aquarellen een selectie oud-Hollandse tegels met bloemen, planten en dieren.

Bastin wordt al heel haar leven gegrepen door de schoonheid van de natuur. Zij brengt met haar schitterende tekeningen al meer dan veertig jaar de natuur dichtbij.Hoewel Bastins werk internationaal bekend is, zijn de originele aquarellen zelden te zien enniet eerder is haar werk geëxposeerd in de gemeente Ede.

Natuur vormt al eeuwenlang inspiratiebron

Eeuwenlang laten ambachtslieden en kunstenaars zich al inspireren door landschappen en de natuur. Voorstellingen van bloemen, vogels en dieren, die we zien op de aquarellen van Marjolein Bastin, treffen we ook aan op de Nederlandse wandtegels. Vooral in het midden van de zeventiende eeuw, toen in vrijwel iedere stad in Holland en Friesland veelkleurige tegels en schotels gemaakt werden, hadden alle plateel-bakkerijen wel eigen series met voorstellingen. De naïviteit ervan is vaak aandoenlijk en in groot contrast met de nauwgezette waarneming die Marjolein Bastin in haar werk presenteert.

Tentoonstellingscatalogus

Alle getoonde aquarellen en tegels zijn opgenomen in de catalogus, zodat natuur- en kunstliefhebbers ook thuis kunnen genieten van al het moois dat De Veluwe te bieden heeft. Als inleiding wordt ingegaan op het leven van Marjolein Bastin en wat haar inspireert bij het maken van de tekeningen. Daaropvolgend wordt er een inkijkje gegeven in de werkwijze van Bastin. Bastin gaat in op de eigen karakters van de wisselende seizoenen waar zij intens van kan genieten tijdens het tekenen.


afbeelding puzzel 0