Neem contact op

Elleke
Programmamanager Erfgoed

ederonde@cultura-ede.nl

Schoolaanbod
Neem contact op

Elleke
Programmamanager Erfgoed

ederonde@cultura-ede.nl

duur module 3 lessen
Vakken Erfgoed, Literatuur, Muziek, Nieuwe Media
Leerjaren Groep 7, Groep 8

Hoe is de module opgebouwd?

De module ‘Militaire Historie in Ede’ bestaat uit een leskist ‘Bevrijding van Ede’ en een lespakket ‘Airborne Ede’. Met de leskist ‘Bevrijding van Ede’ ga je actief aan de slag met het onderwerp. Dat doe je door aansprekende literatuur te lezen, te werken aan reflecterende opdrachten en je luistert naar podcasts. Ook ervaar je de militaire historie zelf met Virtual Reality. Het verhaal is helemaal compleet als je kiest voor een bezoek van een militair aan de klas, die vertelt over deze bijzondere historie. Het lespakket ‘Airborne Ede’ heeft verschillende onderdelen.

Ga terug in de tijd door met je klas op een vaste donderdag in september mee te doen met de Airborne Klassendag, georganiseerd door Platform Militaire Historie Ede. Manschappen in originele kledij, WO2-voertuigen en -tenten brengen de geschiedenis tot leven. Voor in de klas krijg je lesmateriaal waarmee je het onderwerp behandelt. Ook kun je kiezen voor een bezoek aan Platform Militaire Historie, De Smederij in Ede of voor een bezoek van een militair aan jouw klas die vertelt over deze militaire operatie.

Deze module is pas compleet als je met Virtual Reality zelf de Airborne hebt ervaren.

Platform Militaire Historie Ede

De Edese kazernes zijn als unieke monumenten bewaard gebleven. Interessant voor de leerlingen blijft de vraag wat er op een kazerne gebeurt. Je krijgt een rondleiding over het kazerneterrein en op de Elias Beeckmankazerne kun je via een tablet kennis maken met het garnizoensleven. Zie voor meer informatie de module ‘Militaire Historie’.

Maak hier een afspraak voor een lesbezoek.

Erfgoed-educatie

Wat is er gebeurd op de plek waar ik woon? Wat bindt ons? Wie woonden er lang geleden in Ede? Wat deden deze mensen? Hoe was het om toen kind te zijn? Deze vragen komen onder meer aan bod bij erfgoededucatie. Het draagt bij tot het cultureel bewustzijn van kinderen. In drie modules krijg je de geschiedenis van Ede gepresenteerd. De modules van erfgoed binnen de leerlijn cultuureducatie van Cultura maken het mogelijk dat de leerlingen in het basisonderwijs ieder jaar in aanraking kunnen komen met authentiek erfgoed en de bijbehorende verhalen uit de gemeente Ede. Deze modules vertellen het historische verhaal van Ede. Het maakt de geschiedenis van de eigen omgeving zichtbaar. De leerlingen leren erfgoed waar te nemen, te herkennen, te verklaren en te waarderen. Ze leren met respect om te gaan met erfgoed en elkaars mening. In de bovenbouw verbinden de leerlingen het lokale erfgoed met het grotere geheel, zoals de geschiedenis van Nederland.

Alle musea en erfgoedorganisaties kun je ook bezoeken zonder afname van de module ‘Het Verhaal van Ede’.

Militaire Historie