Afbeelding: Feest!

Feest!

Groep twee Voor groep twee is er het muzikale boekenprogramma FEEST!, wat uitgaat van het prentenboek: Bijna jarig.“Ella is bijna jarig en samen met mama maakt ze uitnodigingen voor haar feestje. Wat heeft ze er zin in! Ze is benieuwd wat voor cadeautje ze krijgt, maar dat is nog een geheim. Een leuk geheim. Als ze op een woensdagmiddag in de tuin speelt met haar vriendinnetje laat de schilder de ladder tegen het huis staan. Voorzichtig klimmen ze op de ladder. Op het platte dak aangekomen ziet Ella door het raam op zolder haar cadeau staan. Nu heeft ze zelf een geheim, maar leuk is het niet. Alle plezier in haar verjaardag is weg, totdat ze vertelt wat ze heeft gedaan.“ Het programma sluit aan bij de kerndoelen van het onderwijs Nederlands en Kunstzinnige vorming: de leerlingen krijgen plezier in het lezen van voor hen bestemde verhalen en verrijken de woordenschat. Ze leren spel en muziek te gebruiken om gevoelens en ervaringen uit te drukken en er mee te communiceren.

De bibliotheek viert een muzikaal feest en de kinderen van groep 1 en 2 zijn uitgenodigd! De kleuters bezoeken de bibliotheek in de buurt (maar het feest kan ook op school plaatsvinden) en maken spelenderwijs en op laagdrempelige wijze kennis met de bibliotheek én met het maken van muziek. Het programma begint met een mooi, en ook een beetje spannend verhaal (Bijna Jarig, Imme Dros) over Ella, die per ongeluk haar verjaardagscadeautje vindt. Tijdens het vertellen van het verhaal door de bibliotheekmedewerker wordt bijpassende muziek gespeeld door de muziekdocent. Aan het eind van het verhaal leren de leerlingen een feestelijk liedje. Na het verhaal wordt de groep in tweeën gesplitst. Om de beurt spelen de groepen met het begrip toonladder en leren in de andere activiteit meer over wat je in een bibliotheek kunt doen. Afsluitend zingen we met zijn allen nogmaals het liedje. Als dat geen feest is!

Dit gratis programma sluit aan bij Kerndoel 54: De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om ermee te communiceren en wordt u aangeboden door de Bibliotheek en het Kunstencentrum van Cultura. Wilt u meedoen met uw groep, in de bibliotheek of op school? Neem contact op met Linda Vogelesang (medewerker onderwijs & educatie) en vraag naar de mogelijkheden: Lvogelesang@cultura-ede.nl