Leerlijn Literatuur

Kinderen die meer lezen, zijn beter in taal. En kinderen die plezier hebben in lezen, lezen (natuurlijk!) meer. Daarom zet de leerlijn Literatuur in op leesbevordering op school én thuis, met een aanbod voor leerlingen, leerkrachten en ouders. Want: it needs a village to raise a child. Of - zeer vrij vertaald - kinderen laten lezen, doe je samen.

De leerlijn literatuur start met de leerkrachten. Twee of meer leerkrachten per school volgen de cursus Open Boek en worden daarmee opgeleid tot leescoördinator. In de cursus Open Boek leren zij meer over genres in de jeugdliteratuur, de relatie tussen technisch en begrijpend lezen en leesbevordering, het organiseren van een boekenkring, zinvol werken met informatieve boeken, het opstellen van een leesplan en het motiveren van het team. Na de cursus en het maken van het leesplan, volgen gesprekken tussen de Bibliotheek Cultura en de school.

Omdat elke school anders is, zullen de wensen voor de invulling van de leerlijn literatuur ook verschillen. Scoren uw leerlingen laag op woordenschat? Of zoekt u naar creatieve(re) vormen voor boekbesprekingen in de klas? Wilt u advies over het verjongen van uw schoolcollectie? Of zou u een betere aansluiting willen tussen uw lesmethodes en het lezen van boeken?

Alles is mogelijk. Samen met u maken we een meerjarenplan waarbij uw school en de bibliotheek nauw gaan samenwerken. Uitgangspunt hierbij is dat elke leerlijn Literatuur een aanbod heeft voor leerkrachten, leerlingen én ouders. Want plezier hebben in lezen stopt niet als de schoolbel gaat.

Heeft u vragen over deze leerlijn, neem contact op met CultuurPunt, wij helpen u graag verder.