Cultura Galerie

Cultura Galerie is gevestigd in de Stadswinkel. In de keuze van kunstenaars wil Cultura Galerie een variatie van kunstwerken laten zien die heden ten dage worden gemaakt. Gedurende het jaar zijn er circa zes exposities met werk van professionele kunstenaars uit het hele land, ook uit Ede. In het voorjaar is er traditiegetrouw de grote amateurkunstexpositie van Kunstencentrum Cultura, ter afsluiting van een inspirerend cursusjaar. De galerie laat zich inspireren door thema’s die Ede karakteriseren. Dit jaar zal voor het eerst ook Edes Erfgoed in een expositie centraal staan.

Afbeelding: girl red baret

Expositie: ‘Gelaagd'

In de eerste tentoonstelling van 2017 exposeert Cultura Galerie (Molenstraat 45 in Ede) kunstwerken van Thea Zweerink en Maria Catharina (Rietje) Brouwer. Onder de titel ‘Gelaagd’ zijn een groot aantal kunstwerken te bewonderen die letterlijk of figuurlijk zijn gelaagd.

In het werk van Zweerink  (1962, Doetinchem) staat de mens centraal. Haar intentie is om de ziel van de mens weer te geven en als inspiratiebron gebruikt Zweerink foto’s  van onbekende mensen, uit oude fotoalbums, kranten of  van het internet. Haar werk staat in het teken van herinneren en gedenken. Het verhaal achter de afgebeelde mens is lang niet altijd duidelijk maar wel voelbaar. Behalve in thema uit de gelaagdheid zich in het werk van Zweerink door het over elkaar heen schilderen en plaatsen van verschillende portretten. De duidelijke zichtbare lagen herinneren aan een ver verleden en om het herinneren te benadrukken hangt er vaak een waas over haar werk.  De techniek en het materiaalgebruik zijn heel wisselend, van schilderijen in olieverf tot werken in thinnerdruk en installatie’s met acrylverf op dunne stof.

Afbeelding: Gelaagd - expositie Thea Zweerink en Maria Catharina - web

In de landschappen van Maria Catharina (Rietje) Brouwer (1949, Hoogland) spat de gelaagheid van het doek af door de dikke lagen verf  die tot over de randen van het doek reiken. Aanvankelijk werkte ze naar een schets of naar de  directe waarneming van met name bijzondere  luchten vanuit haar atelier. Tegenwoordig bewerkt ze eerst het doek met een specifiek gekozen kleur en schildert daar,  steeds opnieuw, dikke olieverflagen overheen. Door eindeloze opeenstapeling van olieverflagen ontstaat er een soort reliëf dat een gevoel van beweging weergeeft. Deze beweging  is een weerslag van de beweging in het landschap, vallende bladeren, jagende wolken, zwermende vogels in de lucht.

De werken van zowel Brouwer als Zweerink zijn zeer gevarieerd in formaat, van miniaturen tot werken van ca. 2 meter breed. De kunstenaars wonen en werken beide in de Achterhoek en zijn lid van kunstenaarscollectief Breekijzer in Ulft.

Opening expositie: zaterdag 21 januari om 16.00 uur. Na de inleiding op de expositie kunt u onder het genot van een drankje kennismaken met de kunstenaars en hun werk. De expositie is te zien tot en met zondag 26 maart.

Toegang gratis.

Download de brochure