Saskia Klok

'Cultuur versus Natuur'

Over de artiest

Amersfoort, 1965

Na aanvankelijk een mode- en kledingopleiding te hebben gevolgd, bleven schilderen en tekenen Saskia Klok trekken. Na diverse schildercursussen heeft zij ‘De Nieuwe Akademie’ en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht afgerond. Dat resulteerde in een reeks solo- en groepstentoonstellingen en een nominatie met expositie voor de Vermeulen Brauckmanprijs in museum Catharijneconvent in Utrecht.

00 0
Baggeráár

Over de expositie

Cultuur versus Natuur

Een belangrijk thema voor Saskia Klok is de soms complexe relatie die de mens met de schepping heeft. De mens is afhankelijk in zijn bestaan van deze schepping en maakt er onderdeel van uit. Toch lijkt de mens de enige die met de natuur ook een strijd voert. In een druk bevolkt landje zoals Nederland zijn de sporen daarvan overal te zien. Zelfs in gebieden die wij als natuur ervaren. Met haar mobiel op zak heeft zij altijd een camera in de buurt om vast te leggen wat ze onderweg, fietsend, wandelend of rijdend met de auto tegenkomt. Deze foto’s fungeren als haar geheugen en vormen de basis van haar werk.

De foto’s die ze maakt vormen soms op zich al een werk, maar meestal staat er te veel op, of te weinig, of heeft het de verkeerde omgeving. In dat geval manipuleert ze de foto’s en maakt ze door te knippen en plakken er een collage van tot hij naar haar zin is. Voor haar gevoel is dat ook wat de mens doet met de natuur. Maar wij ervaren de wereld om ons heen niet als verknipt en geplakt dus verbindt zij de stukken weer tot één geheel door ze te tekenen met inkt, potlood en krijt, een linoleumdruk te maken op papier of met acrylverf te schilderen op doek.

Saskia Klok wil graag dat haar werk overkomt als de realiteit. Daarom zijn haar werken figuratief. Door soms overdrijving van natuurlijke kleuren en dan weer een scherp contrast tussen de natuurlijke omgeving en alle mogelijke ingrijpen van de mens te maken, of een niet kloppend perspectief of verhouding, ontstaat vervreemding.

‘’Wat mij het meeste aanspreekt is dat wij aan één kant zo ontzettend zorgzaam zijn voor de natuur en ervan houden, maar dat we aan de andere kant ook zo naïef er dingen mee kunnen doen die het kapot maken.’’ 

Kunstenaar in beeld

Inspiratie

Een greep uit haar werk

Op de agenda

In het kader van de expositie zal Saskia Klok op zaterdag 17 juli een workshop geven in de Cultura Kindergalerie. Kinderen zijn tussen 14.00 en 16.00 uur van harte welkom om mee te doen. Vrije inloop, toegang gratis.