Afbeelding: Anna - Nieuwe Familie

Nieuwe Familie

De tranen staan in mijn ogen. Een brok zit in mijn keel. Muayad zit op een stapel stapelbedden. Sanne zit ervoor. Samen vertellen ze het verhaal van Muayad. Over zijn leven in Syrië. Over hoe hij daar een gewone jongen van negentien was en elke dag naar de sportschool ging. Over zijn reis van ruim drie weken naar Nederland. Ik hoor ze vertellen over hoe hij door mensenhandelaren is vervoerd. Ik kan niet anders dan diep geraakt worden door deze aangrijpende verhalen.

En dat is slechts een fragment uit deze twee uur durende voorstelling. Het enige woord dat ik uit kon brengen toen ik de zaal uit kwam: wauw. Twee uur heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten, of eigenlijk ben ik eraf geblazen. Ik werd gegrepen door de heftige waargebeurde verhalen. Zeker twee keer stonden de tranen in mijn ogen en de brok in mijn keel die bleef. Maar ik heb ook gelachen. Om het plezier wat er was, de vrolijkheid van de spelers, de gekke dansjes en de katten gemaakt van dekbedden. Een fijne afwisseling in een stuk waarin ik omvergeblazen ben door de waarheid. Wat ze vertellen is echt. Het is onze wereld waarin wij leven. Ik kan het haast niet bevatten. Het verhaal van twee Syrische jongemannen die naar Nederland gevlucht zijn. En het verhaal van een Nederlandse jonge theatermaker Sanne Vogel die ze opgevangen heeft, die het vluchteling probleem wil oplossen. Met deze voorstelling doet ze dat. Nee, niet het hele vluchtelingenprobleem, maar ze levert een zeer belangrijke bedrage: ze creëert begrip, laat zien dat vluchtelingen mensen zijn en leert ons dat liefde haat zal overwinnen. Een voorstelling die je raakt. Een voorstelling die vooroordelen wegneemt. Een voorstelling die iedereen zou moeten zien.

Neelie!

Een glimmend zwarte vloer. Een witte achterwand. Een vrouw loopt over het toneel. De start van een indrukwekkend biografisch toneelstuk.  Een biografie van Neelie Kroes, gespeeld door Carine Crutzen. Ze leeft in een wereld vol mannen met maar één ambitie: carrière maken in deze harde wereld. We zien haar veranderen in een gevoelloze carrièretijger. In sneltreinvaart leren we Neelie en haar harde mannenwereld kennen. Een mannenwereld die op het toneel wordt weergegeven door de zes mannelijke acteurs. Na deze voorstelling weet ik wie Neelie Kroes is, hoe haar wereld in elkaar zit en ben ik gaan twijfelen aan de rollen van mannen en vrouwen in onze samenleving.