Afbeelding: José - Uit verdriet geboren

Uit Verdriet geboren

Dit verdriet heet Helene

Afwisselend tussen ontroering en humor neemt Julika Marijn het publiek mee in haar zoektocht naar de vrouw achter de wereldberoemde kunstcollectie. Met een kwast in de hand schildert Marijn op een speelse wijze het leven van Helene Kröller-Müller af. Speciaal voor de voorstelling heeft Marijn toegang gekregen tot ruim 3000 persoonlijke brieven die de vermeende ijskoningin schreef aan haar zielsverwant. Daarin wordt ook aangrijpend verteld over de moeilijke relatie tussen Helene en haar kinderen. Niet alleen wordt het hartverscheurende verhaal van Helene door Marijn verteld, maar spreekt Helene ook zelf. De voorstelling wordt als een puzzelstuk ingevuld met kleine stukjes uit Helenes leven.

Bijgestaan door Warhol, Picasso en Van Gogh geeft Marijn daarnaast een lesje kunst kijken. Met enkele unieke schilderijen van Helene vertellen Marijn en Helene het verhaal achter het doek.

Creatief gebruikt ze verschillende genres uit het theater. Terwijl Marijn vertelt over een van de eerste powervrouwen, staat zij zelf als een powervrouw op het podium. Als een komiek veroorzaakt zij bij het publiek een lach en een traan. Een persoonlijke voorstelling waarin Marijn ook over haar eigen leven praat, altijd met een linkje naar Helene.