Breivik

Het is donker in de zaal, we zitten in een rondje om het toneel en de acteur (Alex Molenaar) heen. Zijn leren schoenen kraken terwijl hij over de witte vloer loopt. Ik zie dat hij voor me loopt, maar ik hoor zijn voetstappen achter mij door de koptelefoon, ik kan het niet laten om toch even achterom te kijken.

De voorstelling Breivik bestaat voor 80% uit de woorden van Breivik zelf. Door de koptelefoon, die de hele voorstelling op blijft, beleef ik de voorstelling als intiem en beknellend. Het lijkt alsof de woorden van Breivik rechtstreeks tot mij zijn gericht. De manier waarop Alex Molenaar Breivik neerzet is  bijna beangstigend. Het geheel zorgt voor een indrukwekkende en bijzondere voorstelling.

Afbeelding: Lisa  - Uit verdriet geboren

Uit Verdriet geboren

Julika Marijn vertelt en speelt in de voorstelling uit verdriet geboren het veelbewogen en taaie leven van Helene Kröller-Müller. Ze doet dit op een brutale maar toch meeslepende en humoristische manier. Het serieuze en soms sombere leven van Helene wordt afgewisseld met humor waardoor het verhaal boeit en interessant blijft.

Het acteerwerk van Julika is zeer aangenaam en prettig om naar te kijken, ze zorgt ervoor dat je meer te weten wilt komen over het leven en de visie van Helene.

De voorstelling sluit af met de zin: ik geloof aan het volmaakte van al het gebeuren. Een mooie zin die je aan het denken zet.                                                                                                                                          

Nieuwe Familie

Stel je eens voor dat je nooit meer in je eigen bed wakker wordt. Dat is de toon van de voorstelling Nieuwe familie. Sanne Vogel vertelt het verhaal van “haar" Syrische vluchtelingen Amir Namou en Muayad “Mooierd” Hilamia. Het is een aangrijpend verhaal met af en toe humor om de sfeer te verlichten.

De zaal is onrustig gedurende de voorstelling, er lopen mensen de zaal in en uit en er wordt hardop gepraat door mensen achter mij. Misschien heeft het te maken met de Syrische jongens die hun rol goed spelen. De eerste keer dat Muayad op het toneel verschijnt, zegt hij niets. Hij heeft een rolkoffertje bij zich en rolt een sigaret. Op de achtergrond horen we de geluiden van een treinstation, een trein die wegrijdt, een vrouwenstem die omroept dat een trein vertraging heeft. Muayad staat te wachten en kijkt de zaal in, ik heb het gevoel dat hij mij recht aankijkt. En ja, dat is best wel ongemakkelijk, want ik weet dat er nog veel meer zijn zoals hij. Veel meer jongens, meiden, mannen en vrouwen die allemaal op de vlucht zijn voor de oorlog.

Tijdens de voorstelling vertellen Amir en Muayad samen met Sanne over de moeilijke reis en dat ze blij zijn dat ze nu hier zijn, ondanks het gemis. Het is mooi om te zien dat mensen die zoveel mee hebben gemaakt positief kunnen blijven en er het beste van willen maken. Zo laat Amir zien dat zijn diploma als engineer is goedgekeurd in Nederland, hij laat weten dat zijn passie niet bij het toneel ligt, maar dat hij graag aan het werk wil als engineer. Dus, als u nog opzoek bent naar een engineer, stuur dan een e-mail naar: baan.voor.amir@gmail.com.