Nieuwe Familie

Nieuwe familie is een voorstelling over Winnie de Poeh in de Fata Morgana, over vluchten en vrienden, over samen koken en samen huilen met een muur ertussen.

Sanne Vogel vertelt haar persoonlijke verhaal over het in huis nemen van twee Syrische vluchtelingen die ze tegenkwam op Amsterdam Centraal. Met een mooie, pure, echte voorstelling als resultaat. De nieuwe familie van Sanne staat naast haar op het toneel en met z’n drieën vertellen ze wat ze met elkaar hebben meegemaakt, aan de hand van muziek, eten en emotionele monologen. Daarnaast is er gelukkig ook nog ruimte voor luchtige gesprekken en humor, waardoor Nieuwe familie een prachtige voorstelling is die de ‘ver-van-mijn-bed-show’ van de vluchtelingencrisis opeens heel dichtbij brengt en tastbaar maakt.

Ik realiseerde me dat ik het beangstigend vind dat dit slechts twee verhalen zijn en me besefte dat er zo ontzettend veel meer verhalen zijn zoals deze. Ik werd geraakt door de persoonlijke gebeurtenissen die verteld werden met een charmant accent en was er plaatsvervangend trots op dat deze twee mannen al zo goed Nederlands spreken.

Nieuwe familie is een voorstelling die iedereen eigenlijk verplicht zou moeten zien om meer begrip en vooral besef te krijgen van wat vluchtelingen hebben doorgemaakt en nog steeds doormaken. Als wij allemaal wat meer zouden zijn als Sanne, zou Nederland een veel mooiere plek zijn en zouden we er allemaal meer nieuwe vrienden of zelfs nieuwe familie aan overhouden.