Nieuwe Familie

Ontroerend, confronterend en respectvol. Dat zijn de 3 steekwoorden die de voorstelling Nieuwe familie onder begeleiding van actrice Sanne Vogel samenvatten. Op een gezellig huiselijk podium met kussens, luchtbedden, een keukentje en een tafel wordt (zonder dat het te politiek correct word) het levensverhaal van de  2 Syriërs Amir en Muayad (liefkozend' mooierd' door Sanne genoemd) verteld.

De negatieve vooroordelen die mensen hebben over vluchtelingen verdwijnen na de voorstelling als sneeuw voor de zon. Nog nooit werd je zo met de neus op de werkelijkheid gedrukt als bij deze voorstelling. In goed Nederlands en met een mooi Syrisch accent vertellen Amir en Muayad op komische, ontroerende en spelenderwijs het verhaal van hun tocht en het verblijf bij Sanne. Door de interactie met het publiek word je vanaf het begin meegezogen met de gedachtegangen van de jongens. De voorstelling zit vol met ontroerende gebeurtenissen, komische gesprekken over typisch Nederlandse dingen (zoals het eten en de taal) en schitterend mooie monologen van de 2 jongens.

Het is schrikbarend om Sanne te horen vertellen over de bedreigingen die ze tijdens haar opvangperiode heeft gekregen (‘we snijden je keel door moffenhoer’ is er eentje van). De noodzaak van een voorstelling als deze wordt na zulke berichten alleen maar groter.

Het is mooi om te zien hoe Sanne de jongens lange tijd onderdak heeft gegeven. Tijdens de voorstelling merk je dat dat ook de kracht van Nieuwe familie is. Er is een  band ontstaan die niet meer te breken is . De grappen, de persoonlijke verhalen, het samen dansen op muziek en het koken van Amir tijdens de show maken de voorstelling tot een must see voor alle voor- en tegenstanders van asielzoekers. Een zin als :Niets is zo erg om nooit meer naar huis te kunnen is simpelweg aangrijpend om te horen uit de monden van de jongens. Het indrukwekkende afscheidsgesprek en het op eigen benen gaan staan van de jongens zorgen aan het eind van de voorstelling  voor een brok in je keel. Ontroerend verlaten we de zaal en we beseffen allemaal: Sanne, Amir en Muayad hebben de wereld een beetje mooier gemaakt.