CAMERATA TRAJECTINA

Info en tickets
DatumZa 17 december 2022
Aanvang 20:15 uur
Einde 21:30 uur
Locatie Theaterzaal
Prijzen Normaal € 28,00
CJP € 25,00
Bestel kaarten
Cationes Natalitiae | Kerstshow
Info en tickets
DatumZa 17 december 2022
Aanvang 20:15 uur
Einde 21:30 uur
Locatie Theaterzaal
Prijzen Normaal € 28,00
CJP € 25,00
Bestel kaarten
CAMERATA TRAJECTINA Cationes Natalitiae | KerstshowZa 17 december 2022 20:15 uur
Bestel kaarten
Over de voorstelling

Camerata Trajectina laat je aan de hand van muziek kennismaken met belangrijke figuren en ingrijpende gebeurtenissen uit ons verleden; die hebben immers de loop van de geschiedenis tot op het heden bepaald.
Camerata Trajectina bracht de eerste Nederlandse opera,Bacchus, Ceres en Venusvan Johan Schenck, weer tot klinken. De Volkskrant noemde het ‘een blijde gebeurtenis ’en de opera ‘een feest’.

Kerstliederen uit Vlaanderen

Kerst, een prachtig feest vol symboliek en sfeer. En juist de muziek daarbij is een van de meest aansprekende uitingen. Als we iets verder teruggaan danDriving home for Christmaszien we dat veel van onze bekende kerstliederen, zoalsHoe leyt dit kindeken,al dateren uit de 17e eeuw. In de jaren dat Rubens zijnAanbidding der Wijzenschildert, klinken rond Kerstmis in de Vlaamse kerken de ‘Cantiones Natalitiæ’, meerstemmig gezette kerstliederen in het Latijn en het Nederlands.

In veel van de liederen staat de kerststal centraal. Het kindje, bevend van de kou; stro, hooi, os en ezel; de drie koningen en de herders zijn goed vertegenwoordigd. De tegenstelling tussen de armoedige omstandigheden rond de kribbe en de almacht van het Kindeken wordt met graagte bezongen, net als het wonder van de onbevlekte ontvangenis.

Herders hij is geboren, Sus kintjen sus en crijt niet meer, Hoe leyt dit kindeken.Heerlijke oude kerstliederen die het hart verwarmen en herinneringen naar boven halen. Pure schoonheid, met liefde gebracht door de zangers en instrumentalisten van Camerata Trajectina.

Uitvoerenden
Klaartje van Veldhoven/Hieke Meppelink, Sopraan
Sytse Buwalda, Alt
Nico van der Meel, Tenor
Joep van Geffen, Bas

De instrumentale kern van het ensemble bestaat uit Saskia Coolen (blokfluit & viola da gamba), Cassandra Luckhardt (viola da gamba), Constance Allanic (viola da gamba & harp) en Arjen Verhage (luit & citer). Afhankelijk van het repertoire wordt het ensemble uitgebreid met diverse musici.

Luister hier vast naar een deel van het repertoire!


VOORPROGRAMMA 'Meesters & Gezellen'

Voorafgaand aan het concert ben je welkom bij de gratis inleiding vanaf ongeveer 19:30 uur. De inleiding bij dit concert bestaat uit een voorprogramma van Hemiolaso.l.v. Eric Fennis van het Muziekplein Ede: Hemiolas brengt ‘Schoonheid uit de 16e eeuw’

Hemiolas bestaat uit; Merel de Bruin, Mieke de Bruijn, Barbara Borkent en Mareike van der Keur o.l.v. Eric Fennis; blokfluitist en ensemble coach.

Vier frisse jonge vrouwen met jarenlange blokfluitervaring brengen consortmuziek uit de buurlanden van ‘de Nederlanden’. Met o.a. werk van de Duitse componist Johann Hermann Schein, de Engelsman William Byrd en de Vlaming Pierre Phalèse.

Verstilde samenklanken afgewisseld met flitsende dansen maken dat de muziek van een tijdloze schoonheid is en niet voor niets meer dan vier eeuwen heeft overleefd.

Over Meesters & Gezellen

Muziekplein Ede verzorgt een serie voorprogramma’s bij diverse concerten in Cultura onder de titel ‘Meesters & Gezellen’. In het Muziekplein werken professionele muziekdocenten met veel plezier, inzet en vakmanschap samen. Via hun zelfstandige lespraktijken geven ze muziekles en begeleiden zij samenspel en ensembles.

Gewoonlijk treden alleen leerlingen veelal voor eigen publiek op, maar in deze serie ‘Meesters & Gezellen’ presenteren docenten zich samen met hun leerlingen.In diverse samenstellingen en met verschillende instrumenten geven zij voorafgaand aan de voorstelling een muzikale impressie.


SERIEKORTING CULTURA KLASSIEK

Stel uw eigen favoriete serie klassieke concerten samen en profiteer van een mooie korting. Bij afname van minimaal 4 concerten, ontvangt u € 5,- korting per concert. Kijk hier voor meer informatie en bestellen van een serie.

CT Cantiones Natalitiae 00px

Anderen bekeken ook